Inhoud
De afgelopen jaren is het onderwerp ‘lichamelijke gezondheid en leefstijl’ steeds prominenter op de agenda van de GGZ ko men te staan. Er zijn de afgelopen jaren landelijke multidisciplinaire richtlijnen en zorgstandaarden verschenen rond de onderwerpen somatische screening, co-morbiditeit en leefstijlbevordering in de GGZ. Er zijn tal van initiatieven op landelijk, maar vooral op lokaal niveau van start gegaan om te zorgen voor een betere lichamelijke gezondheid bij mensen met een psychiatrische aandoening. Toch is het niet zo eenvoudig! Te midden van de hectiek van de alledaagse zorg en behandeling lijkt de ruimte soms beperkt om doelgericht aandacht aan deze onderwerpen te besteden. Voor professionals zijn de onderwerpen somatiek en leefstijl relatief nieuw, waarbij het lastig is om deze in de dagelijkse praktijk van hulpverlening handen en voeten te geven. Het vereist nieuwe vaardigheden om samen met de cliënt te werken aan een betere lichamelijke gezondheid.
Maar cijfers liegen niet. Met een sterk verhoogd risico op een veelheid aan lichamelijke aandoeningen en een verkorte levensverwachting tot wel 25 jaar bij mensen met een ernstige psychiatrische aandoening, is de noodzaak tot het bieden van integrale zorg en behandeling - met aandacht voor lichaam én psyche - een absolute noodzaak. Hierbij gaat het niet alleen over preventie en behandeling gericht op de cliënt, maar ook hoe we als professionals een gezondheidsbevorderende cultuur in de GGZ kunnen realiseren. Practice what you preach … en goed voorbeeld doet goed volgen!
Deze congresdag vorm t de star t van een meerjarige campa g ne die we met verschillende sleutelorganisaties in gang willen gaan zetten. Toonaangevende sprekers zullen boeiende presentaties verzorgen rond uiteenlopende thema’s: Hoe gezond of ongezond is de GGZ in Nederland nu eigenlijk? Hoe kunnen wij als professionals letterlijk en figuurlijk in beweging worden gebracht ter bevordering van een gezonde cultuur en praktijk in de Nederlandse GGZ? En hoe is de cliënt het beste (duurzaam) in beweging te krijgen? Wat is er bekend over de wetenschappelijke effectiviteit van leefstijlinterventies? Hou zou e-Health bij kunnen dragen aan de gestelde doelen op het gebied van lichamelijke gezondheid en leefstijl? Naast de plenaire presentaties zal een 8-tal masterclasses worden georganiseerd waarin praktische toepassingen van gezondheidsbevordering in de GGZ centraal staan.
Deze congresdag wordt georganiseerd voor professionals van alle disciplines in de GGZ. En ook voor beleidsmakers! Want zij stellen immers de voorwaarden om werk te kunnen maken van gezondheidsbevordering in de GGZ. Samen staan we sterk!
U bent van harte welkom op 7 november aanstaande.
Programmacommissie
-
Prof. dr. Wiepke Cahn (voorzitter)
-
Prof. dr. Marieke Pijnenborg
-
Anneke Wijtsma
-
Dr. Jooske van Buschbach
-
Drs. Roxanne Vernimmen
-
Jan Berndsen
-
Casper Nusselder
-
Prof. dr. Berno van Meijel