Medicijnvrije behandeloptie psychose

Nationaal antipsychotica debat

6 nov 2020
Hybride congres: Reehorst, Ede of online
€325,- (bevat bijdrage voor ervaringsdeskundige kaarten) Ervaringsdeskundige €50,-
Korting online €100,- Ervaringsdeskundige €25,-
NWO logo - RGB.jpg
event-1 [Original Resolution].jpg

Antipsychotica hebben vaak een rol bij de behandeling van psychose. Maar kan een behandeling zonder antipsychotica ook? Mag je bij psychose wettelijk kiezen voor behandeling zonder antipsychotica? Daarover gaat het nationaal debat dat PsychoseNet in samenwerking met stichting Sympopna 6 november 2020 organiseert. Als je een depressie hebt, is niemand verbaasd als je zegt dat je niet kiest voor antidepressiva en het liever probeert met running therapy, mindfulness, counseling of psychotherapie. Bij angst is het heel normaal dat de behandeling bestaat uit geleidelijk de angst juist opzoeken om er zo langzaam aan te wennen. Zonder medicatie. Maar bij psychose? ​ Als je in een psychose zit en zegt dat je geen antipsychotica wil kun je op weinig begrip rekenen

 

Inschrijving

Inschrijving geschiedt digitaal door ons online inschrijfformulier in te vullen en te verzenden.
U ontvangt direct na inschrijving automatisch een bevestiging / factuur in de mailbox van het door u opgegeven mailadres op het inschrijfformulier.


Na uw inschrijving maakt u het inschrijfgeld over op IBAN: NL92RABO0139441719 BIC: RABONL2U ten name van: Stichting Derdengelden Sisow B.V., onder duidelijke vermelding van betalingskenmerk (16 cijfers) of betaal via iDeal. Na inschrijving bent u verplicht tot betaling.

Voorwaarden

U ontvangt een digitale factuur die tevens een bevestiging van uw inschrijving is via mail naar het door u opgegeven mailadres bij inschrijving. Binnen 14 dagen na inschrijving kan, schriftelijk (mail) en zonder kosten, geannuleerd worden. Hierna kan annulering uitsluitend schriftelijk (mail) en is mogelijk tot 23 oktober 2020. 


De annuleringskosten bedragen €20,00. Reeds betaald inschrijfgeld wordt onder aftrek van deze kosten binnen twee weken gerestitueerd. Na 23 oktober 2020 is annulering niet meer mogelijk en bent u het gehele inschrijfgeld verschuldigd. Alle eventuele invorderingskosten komen geheel voor rekening van de inschrijver. 

Doelgroep

Professionals van alle disciplines in de zorg en beleidsmakers.

Locatie

Hybride congres


Congrescentrum Reehorst of online

Bennekomseweg 24

6717 LM Ede (Gld)

Tel. 0318 - 75 03 00

'Reehorst' ligt op loopafstand van het NS-station Ede-Wageningen. Bij 'Reehorst' is ruime parkeergelegenheid.

Kosten

€325,- (bevat bijdrage voor ervaringsdeskundige kaarten)

Ervaringsdeskundige €50,- (niet werkzaam voor een GGZ instelling)


Korting online €100,- (Ervaringsdeskundige €25,-)


Om voor dit tarief in aanmerking te komen wordt u gevraagd om hiervoor een aanvraag in te dienen. Hiervoor moet u motiveren vanuit welke ervaringsdeskundigheid u aanspraak maakt en of u geen instelling achter u heeft staan die ook baat heeft bij uw scholing.
Daarnaast moet u ook aantonen dat er geen organisatie is waarvoor u werkzaam bent die ook belang heeft bij uw scholing. Als dit wel het geval is verzoeken wij u om uw aanvraag in eerste instantie aan te vragen bij deze organisatie.

Organisatie

Dit congres wordt georganiseerd door Stichting Sympopna in samenwerking met PsychoseNet

lo222.png

Accreditatie

Wordt aangevraagd bij:


  • NVvP

  • FGzPt

  • NIP

  • VVGN

  • VSR (Verpleegkundig Specialisten Register)

  • ABC 1 (huisartsen voor ouderen en verstandelijk gehandicapten)

  • V&V en Zorgregister

  • POH GGZ (Praktijkondersteuning huisartsen)

Programma

In de ochtend zijn er zeer interessante presentaties uit Noorwegen over de historie, implementatie en resultaten van de antipsychotica-vrije behandeling optie.

 

In de middag volgen boeiende pitches en een debat.


Volledige programma is begin augustus beschikbaar 

Inhoud

Antipsychotica hebben vaak een rol bij de behandeling van psychose. Maar kan een behandeling zonder antipsychotica ook? Mag je bij psychose wettelijk kiezen voor behandeling zonder antipsychotica? Daarover gaat de conferentie Medicijnvrije behandeloptie psychose die PsychoseNet in samenwerking met stichting Sympopna 6 november 2020 organiseert.

Als je een depressie hebt, is niemand verbaasd als je zegt dat je niet kiest voor antidepressiva en het liever probeert met running therapy, mindfulness, counseling of psychotherapie.

Bij angst is het heel normaal dat de behandeling bestaat uit geleidelijk de angst juist opzoeken om er zo langzaam aan te wennen. Zonder medicatie.


Maar bij psychose?


Als je in een psychose zit en zegt dat je geen antipsychotica wil kun je op weinig begrip rekenen


Volgens de richtlijn is dat niet de bedoeling. Men zal je onder zware druk zetten of zelfs dwangbehandeling starten. Psychose moet altijd chemisch onderdrukt worden.

Waarom is dat zo? We weten uit betrouwbare meta-analysen van randomised trials dat bij een acute psychose de kans op een goede respons 23% is bij behandeling met antipsychotica, en 14% bij behandeling met placebo (1). Sowieso een niet erg indrukwekkend resultaat. En het betekent dat van de 11 mensen met een goede respons op het antipsychoticum, er 10 dat ook op placebo zouden hebben gehad.

Vroeger werd er gezegd dat snelle behandeling met een antipsychoticum belangrijk was omdat onbehandelde psychose slecht zou zijn voor het brein. Maar dit bleek een ‘urban myth’ te zijn.

Vroeger werd er gezegd dat snelle behandeling met een antipsychoticum belangrijk was omdat onbehandelde psychose slecht zou zijn voor het brein. Maar dit bleek een ‘urban myth’ te zijn.

In Noorwegen is daarom wettelijk vastgelegd dat mensen met een psychose mogen kiezen voor behandeling in een instelling waar zonder antipsychotica wordt behandeld. Niet alleen vanwege het feit dat de antipsychotische effecten uit de meta-analysen niet heel spectaculair zijn, maar ook vanwege het sterke vermoeden dat sommige mensen door langdurig antipsychotica gebruik juist méér psychosegevoelig worden (zie onze eerdere blog over het dopamine-supersensitivity-syndrome). Tegelijkertijd wordt in Noorwegen de effectiviteit van verschillende niet-medicamenteuze behandelopties onderzocht.


Dus willen we in Nederland ook een wettelijk beschermde keuze om zonder antipsychotica behandeld te kunnen worden?


Over deze vraag willen wij 6 november een conferentie organiseren. We beginnen met presentaties over de ervaringen die tegen die tijd in Noorwegen zullen zijn opgedaan, gevolgd door presentaties, pitches en het nationaal antipsychotica debat over de wenselijkheid van deze praktijk in ons eigen land.

Het volledige programma volgt half mei op de website van Sympopna


Programmacommissie

Jim van Os

Michèle Bijlefeld

Casper Nusselder